torstai 11. joulukuuta 2014

Vuoteni internetissä

Joulukuusilähetti toi tänään internetin kautta tilaamani kuusen kotipihalleni.

Joulupuuta jalkaansa asetellessani mietin, kuinka tämänkin asian voi Virossa hoitaa internetin kautta.

Ei ole enää mikään uutinen, että Viro on internetin ja tietotekniikan käytössä maailman huippua. Päätin tehdä loppuvuoden kunniaksi koosteen siitä, millaisia palveluja olen netissä käyttänyt.


- Olen hoitanut ruokaostokset netin kautta.

- Olen tilannut joulukuusen netin kautta.

- Olen tilannut ruohonleikkurin korjauksen netin kautta.

- Olen tilannut kauneushoitola-ajan netin kautta.

- Olen asioinut perintöasioissa täkäläisen käräjäoikeuden kanssa netitse. Tai en vain "asioinut", vaan hoitanut koko lupaprosessin netin kautta. Tämä on minusta kaikkein hämmästyttävintä. Ei kerrassaan minkäänlaista paperisen lomakkeen kuljettamista minnekään, vaan hakemukset luodaan e-toimik-nimisessä palvelussa, allekirjoitukset annetaan sähköisenä ja kas - notaarin päätökset ilmestyvät aikanaan samaan e-toimik-systeemiin.

- Olen hoitanut kaikki pankkiasiani netissä.

- Olen tehnyt veroilmoitukseni netissä (ja palautukset olivat tilillä muutama päivä ilmoituksen teon jälkeen).

- Olen äänestänyt europarlamenttivaaleissa netissä.

- Olen hakenut netissä työtäni varten täkäläisen rikosrekisteriotteen. Se singahti sähköpostiini ennen kuin ehdin sulkea ohjelmaa koneellani.

- Olen tarkastanut autoni rekisteröintitiedot ja muut tiedot täkäläisen autorekisterikeskuksen tietojärjestelmästä.

Tarvitaan virolainen id-kortti ja kortinlukija, ja virolaisten viranomaisten palvelut ovat tässä silmieni edessä ruudulla. Ei voi valittaa.

4 kommenttia:

 1. Täytyy kyllä antaa pisteet virolle siitä että miten kaikki on hoidettavissa netissä. Se että id-kortti on automaattisesti sirullinen helpottaa elämää. Kyllähän Suomessa olisi sirullinen kela-kortti, mutta kun se pitää erikseen hakea. Liian vaivalloista ja aika turhaa.

  VastaaPoista
 2. Jep. Id-kortti on tässä maassa aivan ehdoton. Ei oikein minnekään kannata lähteä ilman sitä, sillä aina sitä jossain kysytään/tarvitaan.

  Tosin on muistettava, että kaikessa nettihypessä minua hirvittävät ne ihmiset, joille netin käyttö ei ole niin luontevaa tai edes mahdollista, kuin kolmekymppiselle kaupunkilaiselle. Oletus netin käyttämisestä kaikissa palveluissa on Virossa niin vahva, että muuta vaihtoehtoa ei oikein nähdäkään.

  VastaaPoista
 3. Kunpa Viron valtio olisi yhtä innokas laittamaan sosiaaliturvaa parempaan kuosiin, mutta se ei kiinnosta ketään. EU-rahoja kyllä lypsetään nettipalveluihin. Jotka siis on kiva juttu, ei siinä mitään. Mutta...

  VastaaPoista
 4. Oikeassa olet. "Viron Nokian" löytämisestä puhutaan huomattavasti enemmän kuin siitä, miten saataisiin edes vähän sosiaaliturvaa hiissattua ylöspäin. Aika vahvasti täällä elää se henki, että itse saisi jokainen pärjätä.

  Tosin eipä tuo Nokian löytäminenkään ehkä ole mikään autuaaksi tekevä tavoite...

  VastaaPoista

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.