keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kirjoita hyvin, älä huonosti

Haluaisin halata Nuoren toimittajan eloonjäämisoppaan tekijöitä. Kirjassa suositeltujen teosten listassa mainittiin William Zinsserin kirjoitusopas On Writing Well (OWW). Luettuani sen olin tyytyväisyydestä sykkyrällä. OWW on paras non-fiktiivisen kirjoittamisen opas, mitä olen koskaan lukenut.


OWW ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1976 ja on vakiinnuttanut paikkansa amerikkalaisten kirjoitusoppaiden eliitissä. Kirjasta on otettu seitsemän painosta, joista minä luin viimeisimmän, vuonna 2006 ilmestyneen 30-vuotisjuhlapainoksen. Zinsserin kirja on Yhdysvalloissa samankaltainen kirjoittajaoppaiden klassikko kuin esimerkiksi Elements of Style, amerikkalaisten kirjoittajien tyyliraamattu.


Zinsser on elegantti vanhan koulun mies. Kirjasta huokuu elämänkokemus, sivistys, syvällisyys ja lempeä huumori niin kirjoittajaa itseään kuin ympäröivää maailmaa kohtaan. Kirjan äärellä lukija huokaisee tyytyväisyydestä. Ei tarvitse pelätä myötähäpeää, ei tarvitse pelätä pettymystä. Voi vain antaa kirjoittajan kokemusten ja opin valua päälleen ja koettaa napata niistä edes jotakin itselleen.


OWW:ssä on loputtomasti hyviä ajatuksia ja vinkkejä hyvään kirjoittamiseen. Keskeisimpiä Zinsserin neuvoista lienee silti pyrkimys yksinkertaiseen lauseeseen, Zinsserin sanoin "- - the secret of good writing is to strip every sentence to its cleanest components". Tämän ajatuksen ympärille punoutuu moni muukin Zinsserin neuvo. Kun kärsii muistiinpanoistaan, ajatuksistaan, haastattelukysymyksistään ja tekstistään pois turhan sälän, tulosta alkaa syntyä.


Käytännön kirjoitusneuvojen suhteen Zinsserin kirja ei antanut häikäisevää uutta. Minulle kiinnostavimpia osia kirjassa olivat ne, joissa Zinsser käsitteli kirjoitustyöläisen asennetta, pelkoja ja kirjoitusvaiheessa tehtäviä päätöksiä.


Zinsserillä on vahva näkemys siitä, että kirjoittamisen pitää olla hauskaa. Jos kirjoittaja viihtyy työnsä parissa, tunne välittyy myös lukijalle, jolloin hänkin nauttii tekstistä.


Tunteen pitää välittyä myös silloin, kun kirjoittaminen takkuaa. Ammattilainen ei anna sen häiritä itseään, vaan keksii keinot, miten saada homma luistamaan. Taiteellinen inspiraation odottelu ja omien fiilisten henkevä aistiminen ei ammattikirjoittajalle ole mahdollista.


On Writing Well on minulle kirja, jonka aion lukea vielä monesti. Aion myös tutustua muihin Zinsserin teoksiin. Vaikka ne olisivat huonompiakin kuin tämä, ne olisivat luultavasti silti erinomaisia.


(kuva täältä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.