keskiviikko 1. helmikuuta 2012

On maamme pieni ja siksi jää

Postimees-sanomalehdessä oli pari päivää sitten juttu Viron väkiluvusta, muuttoliikkeestä ja väestönkasvusta eri seuduilla. Parhaillaanhan Virossa on meneillään Rahva ja eluruumide loendus eli väestölaskenta.

Väestölaskennasta ja siihen osallistumisesta kirjoitan varmasti myöhemmin, mutta Postimehen (nnghh, kuinka tuo pitäisi suomenkielisessä tekstissä taivuttaa?) jutussa oli pari yksityiskohtaa, jotka valaisevat hyvin tämän maan pienuutta.

Õrun kunnassa Valgamaan maakunnassa väkimäärä lisääntyi viime vuonna paljon, 2,9 %. Kasvu on samaa luokkaa kuin Tallinnan ympäryskunnilla, täkäläisillä nurmijärvillä.

Õrun kunnanjohtaja Andres Palloson selvitti asiaa seuraavasti: "Kuntaan muutti kaksi monilapsista perhettä. Sillä tavalla se väkimäärä lisääntyikin."

Asukkainen määrä Õrussa kasvoi viime vuonna 14 henkilön verran.

Kaikkein eniten väestö väheni viime vuonna Martnan kunnassa Läänemaan maakunnassa. Siellä pudotusta oli huimat 6,2 %. Absoluuttisina lukemina määrä oli 60. Ei ihme, että kunnanjohtaja on huolissaan noin 1 000 asukkaan kunnastaan.

Yksityiskohdat sikseen - jutun tärkeä viesti on se, että Virossa väki keskittyy yhä enemmän kahden keskuksen, Tallinnan ja Tarton, ympärille.

Hiipumaan päin on myös Pärnu, mitä ei edistä Eforen tuore päätös sulkea Pärnun tehdas. Työttömäksi jää uutisten mukaan 152 ihmistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.