tiistai 21. helmikuuta 2012

Kauneutta kadulta katsoen

Kuten monessa muussakin vanhassa, useita historiallisia kerrostumia sisällään pitävässä kaupungissa, myös Tallinnassa on paljon kauniita ovia.

Neljä vuotta sitten Tallinnaan muuttaessani minulla oli kova meininki alkaa kuvata Tallinnan ovia ja tehdä niistä toisen blogini puolelle kuvasarja. Krhm, taisin saada otettua kaksi ovikuvaa.

Tänään kaupungin keskustassa, Kaupmehe-kadulla, tuli vastaan kaunis uks. Nyt kun kamera on puhelimessa koko ajan mukana, ei voi vedota siihen, että ovet jäisivät kuvauskaluston puutteen takia ikuistamatta.

Ruutia en ole ovienkuvausasiassa keksimässä: ostin syksyllä vanhastakaupungista Tallinnan ovet -julisteen.  Julisteessa taitaa olla 12 ovikuvaa. Mutta siihen eivät kaupungin kauniit ovet lopu. Kuvattavaa riittää minullekin.

Tätäkin ovea katsoessani mietin, miksi ovet ovat nykyään niin tylsiä. Olisi niin paljon mukavampi tulla kotiin tai työpaikalle, kun ensimmäisenä vastassa olisi ovi, joka olisi ilo silmälle.

****

Mainittakoon tässä yhteydessä vironkieliseen katukyltitykseen liittyvä yksityiskohta: kadunnimet ilmaistaan aina omistusmuodossa, kuten tämä Kaupmehe, jonka perusmuoto olisi 'kaupmees'. Katu- tai tie-sanaa kylteissä ei yleensä koskaan ole. Kaupmehe-katukin on oikeasti Kaupmehe tänav, mutta tietä merkitsevää tänav-sanaa siinä ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.