keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Eilisen lukemisia: Kirahvin kyyneleet

Kun pari vuotta sitten luin Mma Ramotswe -sarjan ensimmäisen kirjan, Naisten etsivätoimisto No. 1:n, ajattelin automaattisesti, että kirjan tekijä on nainen. Ihmeellinen, alitajuntainen ennakko-oletus.

Nyt tiedän jo, että lempeän aurinkoisen kirjasarjan tekijä on skotlantilainen Alexander McCall Smith, vuonna 1948 syntynyt oikeustieteen emeritusprofessori.

Kirahvin kyyneleet (kamalan kioskikirjamainen nimi, muuten) on sarjan toinen kirja.

Tätä kirjaa, kuten sarjan ensimmäistäkin, voinee kuvailla läpeensä sympaattiseksi ja vähän naiiviksi. Lukeminen on nopeaa, tarina kulkee vaivatta eikä päätään tarvitse aivan hirveästi rasittaa. Mainiota, hyväntahtoista viihdettä, siis.

Itselleni lukemieni Mma Ramotswe -kirjojen suurin anti on ollut se, että olen tajunnut, kuinka hävettävän vähän Afrikasta tiedän. Luen ylivoimaisesti eniten suomalaista kirjallisuutta. On hyvä, että jo pelkästään tällainen todella kepeä käsilaukkulukeminen herättää huomaamaan, että repertuaaria olisi syytä laajentaa.

No, nyt luettavana onkin lisää Afrikka-asiaa, mutta useamman potenssin verran jyrkempää kamaa, Ayaan Hirsi Alin Infidel (suom. Pakomatkalla). Sen ensimmäiset kymmenet sivut ovat olleet hypnoottisen hienoja. En jaksa uskoa, että kirja loppua kohti kovasti huononee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.