tiistai 20. maaliskuuta 2012

Rahvaan laskija kävi

Ovikello soi tänä iltana ja uksen takana odotti Viron tilastokeskuksen värväämä rahvaloendaja, eli väestölaskija.

Kirjoitinkin aiemmin, että Virossa on meneillään väestölaskenta. Se alkoi ajanjaksolla, jolloin ihmiset saivat  netissä digitaalisen henkilöntunnistuksen kautta antaa omat tietonsa laskentaan. Jos sitä ei tehnyt, tuli vain alkaa odotella väestölaskijaa ovelle.

Me jo ihmettelimme, onko meidät unohdettu, kun kukaan ei ollut tullut kolkuttelemaan.

Ja kas, näköjään tosiaan olimme jollakin tapaa listoilta pois, sillä varsinaisesti väestölaskija tuli kyselemään, tiedämmekö jotakin naapuriasunnostamme ja sen asukkaista. Heitä on kuulemma hankala saada kiinni. Hämmästys oli suuri, kun kerroimme, että heistä emme tiedä, mutta meitä ei ole vielä laskettu.

Vaan asia saatiin kuntoon. Leppoisa nuori nainen tuli sisälle, avasi läppärinsä ja hetken säädön jälkeen pääsimme vastaamaan kysymyksiin. Mistä lähtien olemme asuneet Virossa? Mikä on kansallisuutemme? Mitä kansallisuutta ovat isovanhempamme? Mitä kieliä puhumme? Mitä kieltä lapsemme puhuvat? Missä lapsemme ovat syntyneet? Millainen koulutus meillä on? Onko meillä vakavia, elämää häiritseviä sairauksia?

Mehän vastasimme. Tähän kaikkeen meni noin puoli tuntia.

Lyhyesti ehdin väestölaskijaa jututtaa ja hän kertoi, että laskettavaa riittää vielä. Monen oven takana kieltäydytään päästämästä väestölaskijaa sisään. Kun kysyin, millä ihmiset tätä perustelevat, hän vastasi, että eivät millään. Ovea ei vain avata.

Olisipa tavattoman mielenkiintoista kuulla sellaisten ihmisten näkemyksiä, jotka eivät väestölaskijaa kotiinsa päästä.

Tähän iltaan klo 23.00 mennessä on Virossa laskettu 1 271 003 ihmistä. Sekin selviää väestölaskennan nettisivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.