perjantai 4. heinäkuuta 2014

Päiväkodissa Tallinnassa, osa 3: Opettajat ja ryhmäkoot

Virossa päiväkodin opettajat eivät ole "hoitotätejä", vaan heitä kutsutaan nimellä õpetaja tai kasvataja. Tykkään tuosta kasvattajasta, sillä sitähän he mitä suuremmassa määrin ovat. 

Olen käsittänyt, että suomalaisessa päiväkotiryhmässä opettajia/tätejä/kasvattajia voi olla aika monta.

Kuten ekassa tämän sarjan postauksessa kerroin, Tallinnassa on päiväkotipaikoista huutava pula. Niin on myös opettajista. Tai no, en ole tarkkaan ymmärtänyt, onko opettajista pula, mutta ainakaan heitä ei voida riittävästi päiväkoteihin palkata.

Tallinnalaisen päiväkodin kasvattajalle on aivan normaali tilanne, että hänellä on hoidossaan kerralla 20 lasta. Meidän päiväkodissamme tilanne on se, että opettajan lisäksi työvuorossa on aina myös "ruokatäti", joka auttaa opettajaa käytännön jutuissa, mutta varsinaisen kasvatustyön tekee vain tämä yksi kasvattaja. Yhdellä ryhmällä on kaksi opettajaa, jotka ovat töissä suunnilleen vuoropäivin.

Kyllä, tämä herättää kysymyksen turvallisuudesta. Miten kasvattaja paimentaa lapsilaumaansa, kun he lähtevät paikallisbussilla retkelle vaikkapa kaupungin keskustassa sijaitsevaan teatteriin tai kevätreissulle ulkoilmamuseoon?

Näille reissuille näyttää aina tulevan mukaan lisäksi joko toinen hoitaja tai ruokatäti. Eipä siinä silti liikaa aikuisia ole.

En silti jaksa olla huolissani lasteni turvallisuudesta. Olen nähnyt, kuinka tyynesti ja varmasti opettajat huolehtivat joukkonsa liikkeelle. Kersat opetetaan kävelemään jonossa. Pääluku tarkistetaan jokaisessa siirtymässä moneen kertaan. Höhellystä ei sallita. Minä en voi lastani kaikilta maailman murheilta varjella kuitenkaan, joten haluan luottaa, että kasvattaja selviää hommastaan.

Tietysti isot ryhmäkoot aiheuttavat sen, että kasvattajalla ei valitettavasti ole kovin paljon aikaa yhdelle lapselle. Rauhallisempaa menoa kaipaavalle tenavalle 24 lapsen ryhmässä oleminen päivästä toiseen on raskasta. Kaikesta tästä opettajat ovat kipeän tietoisia, mutta minkä he asialle voivat, kun kaupunki ei saa päivähoitoasiaa parempaan jamaan.

Arvatkaapa, mitä näille työn sankareille maksetaan? Työuran pituudesta riippuen kasvattajien kuukausipalkan alaraja on n. 700 eurosta 900 euroon. Ruokatädin minimipalkka on 380 euroa (tiedot täältä). En tiedä, kuinka moni meistä olisi valmis hoitamaan päivästä toiseen 20 lasta alle tonnin kuukausipalkalla. 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiset kolme juttua päiväkotielämästä. Muutimme juurikin Tallinnaan toistaiseksi pysyvästi jos nyt näin voi sanoa. Olemme kansainvälinen perhe vaimo Ukrainasta ja minä Karjalainen. Puhumme kotona venäjää, suomea ja englantia. Olemme etsineet 3v pojalle päiväkotipaikkaa. Tasula olisi ideaalinen, mutta heillä ei ole muita pojan ikäisiä. Vironkielinen lienee hieman liikaa tähän kielikylpyyn joten olemme katselleet myös venäjänkielistä päiväkotia. Aika paljon tässä on miettimistä.

    VastaaPoista
  2. Kiva jos näistä tiedoista oli hyötyä! Melkoinen kielikylpy teillä kotona tosiaan, joten ymmärrän hyvin, jos vironkielinen päiväkoti mietityttää. Toisen lapseni ryhmä on vironkielisessä päiväkodissa, mutta toisaalta ryhmässä on paljon venäjänkielisiä lapsia, joten ryhmässä voi kyllä kuulla venäjääkin. Lasnamäen kaupunginosassa lienee suurin osa kaupungin venäjänkielisistä päiväkodeista.

    Toisaalta - jos olette vanhempina johdonmukaisia lapsenne kielen suhteen, eli puhutte kumpikin lapsellenne vain äidinkieltänne, ei kolmas kieli (eli viro) ole minusta mahdoton ajatus. Kun lapselle tulee vahva, selkeä äidinkieli (tai tässä tapauksessa -kielet), niin kolmas kieli voi tulla siihen kylkeen sujuvasti.

    Olet varmaan jo tarkastanut kansainvälisen koulun ja Eurooppa-koulun tarjonnan noin pienten lasten päivähoidon suhteen. En muista heittämällä, kuinka pienille heille on hoitoa tarjolla, mutta kannattaa tsekata, jos ette ole sitä vielä tehneet.

    Tsemppiä, ja toivottavasti paras mahdollinen vaihtoehto löytyy! Ottakaa yhteyttä, jos on jotain kysyttävää.

    VastaaPoista

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.